Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2010-04-06 20:07:47

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Radio ;p

Witam, w przyszlosci mam zamiar zamontowac mojemu Forszowi radyjko, dzis montowalem halogeny i przy okazji odkrecilem dach, wiec mam dostep do calej tej polki, teraz pytanie do osob posiadajacych radio, skad macie poprowadzony prad? ;] chyba przy bezpiecznikach jest cos tam na 12v??nie jestem pewien wiec pytam img/smilies/wink

Offline

 

#2 2010-04-06 20:25:37

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Radio ;p

ja posiadam radio UNITRA img/smilies/big_smile  ważne że gra img/smilies/big_smile  prąd poprowadziłem kablem  w słupku  lewym kabiny  bezpiecznik na 12V masz też po lewej stronie   jak otworzysz   tą  blache  tym skoblem to masz takie chyba 4 albo 5 bezpieczników pionowo odrazu od szyby przeniej u samej góry  to na bank jest pierwszy  12V  z niego pociągnełem


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#3 2010-04-06 20:42:31

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

tak byle by zostalo troche miejsca dla kierowcy w kabinie jak takie szafy wstawisz ;p
no o tamtym miejscu mowilem a radio mam blaupunkt wie ktos moze jak wprowadza sie kod??koduje sie je??

Offline

 

#4 2010-04-06 21:18:50

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9591
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Radio ;p

nie no nie taka szafa  img/smilies/big_smile najlepsze bo najstarsze  wszystko manualne  i co lepsza niema bata nie znajdzie radio Maryja img/smilies/big_smile  a  reszty nie gubi img/smilies/big_smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#5 2010-04-07 08:32:27

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: Radio ;p

Scorpion ja mam tak że mam tam na górze przekaźnik 24V i na stałe doprowadzone oddzielnym przewodem 12V ze skrzynki pod kierownicą po lewej (12V zasila m.in. zestaw przekaźników do przyczepy). Do tego przekaźnika podpięte jest 12V przepływające przez styki główne (87 oraz 30) i 24V (te do nawiewu)  i masa do zacisków sterujących (85 i 86).

I teraz tak - jak masz kostke iso (czyli zestaw 2 kostek czarnej i brązowej) to czarna  ma przewody zasilające a brązowa obsługuje głośniki. Schematy czyli tzw. pinout'y znajdziesz na google.

Do czarnej kostki bezpośrednio 12V podprowadzasz pod czerwony przewód (+12V), z przekaźnika 12V podprowadzasz pod zółty przewód (ACC) a masę pod czarny.

Wynik? Przekręcasz hebel to tak jakbyś wsadził kluczyk w aucie. Radio się włącza. Wyłączasz prąd w ciągniku to radio gaśnie. Stacje są zapamiętywane. Lepiej tego się chyba rozwiązać nie da img/smilies/tongue

Offline

 

#6 2010-04-07 23:23:07

Bombay
doktorat z fortschritta
Skąd: Suchlica Zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 511
mieszkam w: Szczecin
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: ZT 323-A ZT 300 U 4011

Re: Radio ;p

u mnie radio dziala osobno od tego hebla, bo gdy wylacze prad to radio dziala. ale najlepiej dzialaja stacje niemisckie stacje i oczywiscie r. Maryja img/smilies/smile

Offline

 

#7 2010-04-15 21:11:30

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

sory ze tak pozno ale brak czasu ;/
dziekuje wszystkim w razie czego napisze ;p

Offline

 

#8 2010-04-15 22:53:46

Fenol
cool
Skąd: Konin
Zarejestrowany: 2007-06-08
Posty: 3746
mieszkam w: Czarnej Dupie
Typ kombajnu: niestety Bizon Z056
Typ ciągnika: ZT323, 385

Re: Radio ;p

wojtas napisał(a):

nie no nie taka szafa  img/smilies/big_smile najlepsze bo najstarsze  wszystko manualne  i co lepsza niema bata nie znajdzie radio Maryja img/smilies/big_smile  a  reszty nie gubi img/smilies/big_smile

Dobre radio img/smilies/223


Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Offline

 

#9 2010-04-16 16:14:26

artur323
aktywny
Zarejestrowany: 2010-01-06
Posty: 89
mieszkam w: Polsce
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Radio ;p

kurde radio maryja to  wszędzie odbiera a   Eska nie wszędzie img/smilies/big_smile

Offline

 

#10 2010-08-30 20:30:35

Dafitt18
udzielający się
Zarejestrowany: 2010-01-29
Posty: 22
mieszkam w: okolice lublina
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323;300;c-360

Re: Radio ;p

a jak tam głośniki ile ich tam wsadziliście img/smilies/big_smile  (do kabiny oczywiście) img/smilies/big_smile

Offline

 

#11 2010-08-31 07:10:07

Karol323
cool
Zarejestrowany: 2010-08-29
Posty: 2796
mieszkam w: Boksze Stare
Typ kombajnu: Z0-58, E514
Typ ciągnika: T25/MF255/C-360/Jumz/Belarus80/ZT-323A/1214+TUR/1614

Re: Radio ;p

no ja miałem tylko jeden z przodu głośnik (25 W )  i radio SAFARI img/smilies/big_smile Grać grało dobrze gdyby nie tata się dobrał do tego i nie zapsuł img/smilies/tongue teraz będe robił podstufitkę ( od poloneza weznę )  w forszaju i z tyłu wytnę w tym 2 otwoty i wsadze z tyłu mu 2 głośniki od Stara ( 40 W ) img/smilies/big_smile


GG : 9860720  img/smilies/smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi img/smilies/big_smile

+33 / -0 (chyba img/smilies/wink)

Offline

 

#12 2010-08-31 09:43:57

Dafitt18
udzielający się
Zarejestrowany: 2010-01-29
Posty: 22
mieszkam w: okolice lublina
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: zt 323;300;c-360

Re: Radio ;p

img/smilies/smile ja to miałem 2 z przodu trochę małe (po 20 W) a teraz mam tez zamiar z tyłu 2 włożyć img/smilies/smile

Offline

 

#13 2011-05-21 20:05:55

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

Mam takie o 2 radia :
http://img849.imageshack.us/img849/5455/img0632h.th.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/4493/img0635lk.th.jpg
Brakuje mi kostek.
do sklepu muszę iść chyba z radiem żeby móc dopasować kostkę? jak to się fachowo nazywa ? img/smilies/smile
maxi900 pisałeś coś o kostce iso, pinoutach ale nic nie czaje , trzeba się doszkolić img/smilies/1087

Ostatnio edytowany przez Scorpion (2011-05-23 21:29:29)

Offline

 

#14 2011-05-23 21:07:46

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

Nie wiecie Panowie ?.. img/smilies/wink

Offline

 

#15 2011-05-23 21:55:39

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5402
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Radio ;p

To u góry to standardowa kostka ISO i znajdziesz ją na każdym autoszrocie. sam znalazłbym u siebie z jeden komplet. Tego blaupunkta to nigdy nie widziałem, ale pierwszy z kraju elektryk samochodowy powinien tego mieć pół skrzynki albo szukaj na Alledrogo http://allegro.pl/listing.php/search?st … ory=0&sg=0


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#16 2011-05-23 22:41:29

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

Pójdzie się do Kujawy to coś wymyśli img/smilies/smile tylko w tym radiu na górze(Blaupunkt london rdm 104) są 3 wejścia.. jedno do zasilania, jedno do głośników tak ? a trzecie ?
a karta działa tylko w jednym radiu czy może być przekładana?, bo do tego co ma CD nie mam karty a do tego drugiego mam...

Offline

 

#17 2011-05-30 16:40:19

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: Radio ;p

górny blaupunkt ma taki pinout
http://farm5.static.flickr.com/4154/5045104939_8820ff31a8.jpg
dolna wtyczka to zasilanie i (jeśli auto obsługuje) szyna danych, środkowa wtyczka to głośniki a górna to line-in i remote czyli wejścia (np ze zmieniarki) i obsługa zdalna.

Wystarczy trochę o modelu na googlach poszukać img/smilies/wink

Offline

 

#18 2011-05-30 20:06:55

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

Dzięki,mam kostkę podwójną (głośniki i zasilanie ) głośniki wiem jeszcze tylko dojdę gdzie wpiąc zasilanie i w wolnej chwili zwalę dach i założę radyjo.img/smilies/wink

Offline

 

#19 2011-05-31 23:56:19

maxi900
doktorat z fortschritta
Skąd: Lidzbark Warmiński
Zarejestrowany: 2007-12-17
Posty: 688
mieszkam w:
Typ kombajnu: NH 1540
Typ ciągnika: ZT 323 87',MTZ '86, C-330

Re: Radio ;p

Tak jak na schemacie- zasilanie jest na kostce A. Masa to styk 8, na stałe +12V to styk 4, a tak zwane ACC (czyli +12V załączane po przekręceniu kluczyka to styk 7). Pamiętaj że na stacyjce masz +24V więc musisz dorobić przekaźnik +24V załączający +12V. Możesz też styk 4 z 7 zmostkować i radio będzie chodzić cały czas (trzeba wyłączać za każdym razem ręcznie). Bywa też tak że niektóre radia mają styk 4 z 7 zamienione (objawia się to tym że po wyłączeniu kluczyka radio traci zapamiętane stacje) - trzeba wtedy zamienić wsuwki.

To chyba tyle.. miłej zabawy img/smilies/wink

Offline

 

#20 2011-06-01 15:29:54

Scorpion
cool
Skąd: Kuj-Pom
Zarejestrowany: 2010-01-19
Posty: 3003
mieszkam w: oborze
Typ kombajnu: -----
Typ ciągnika: ZT 323A/300/c330/c355/Torpedo

Re: Radio ;p

Wielkie dzięki, będę się próbował img/smilies/wink

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo