Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#421 2017-09-11 21:55:44

forszaj303 marek
doktorat z fortschritta
Skąd: zach pom ZKO . gmina polanów
Zarejestrowany: 2014-06-22
Posty: 962
mieszkam w: Wielin
Typ kombajnu: E514 bizon z050
Typ ciągnika: zt323 zt303 mtz 82 ursus 902 c360 c3603p,c355

Re: Przedni Napęd Problem

U mnie też tak jest,jak włączysz naped to wtedy ciągnie na wstecznym,co za tym idzie,nie ryje tak ziemi


O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! img/smilies/big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

Offline

 

#422 2018-03-23 18:04:29

guczi11
udzielający się
Skąd: Dziki wschód
Zarejestrowany: 2017-02-23
Posty: 34
mieszkam w: Krasnystaw
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: Fortschritt zt323a, Ursus c330m

Re: Przedni Napęd Problem

Witam wszystkich. Również i ja mam problem z przednim napędem w moim ZT323, otóż automat przedniego napędu nie działa tz. kiedy tylne koła tracą przyczepność nie załącza przedniego napędu więc wymuszam przyciskiem i tu leży główny problem: po załączeniu nie blokuje mi przodu tylko ciągnie jedno koło. Może ktoś wie o co z tym fantem zrobić, jak naprawić? Bede wdzieczny za pomoc.

Offline

 

#423 2018-03-23 18:46:20

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10523
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Przedni Napęd Problem

Jeden przycisk to właczenie przedniego a drugi blokada. JAk zapniesz oba i jedno się nie kręci to masz problem z mostem. A to że Ci się automat nie załącza to różnie z tym bywa.... zacznij od oleju. Umnie ciekło i jak zszedł to się nie załączał.
No i zapraszam tu
https://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=4&p=120

Offline

 

#424 2018-03-23 19:58:52

sławek 42
Moderator
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2007-11-21
Posty: 3061
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323

Re: Przedni Napęd Problem

Jak załączysz przód klawiszem i jedno koło kręci, tak ma być. Włącz blokady drugom klawiszem i zobacz czy kręcą oba.
Może być problem z mostem, ale wcześniej warto sprawdzić sterowanie (elektryka, pneumatyka, siłownik).

Offline

 

#425 2018-03-23 20:48:17

guczi11
udzielający się
Skąd: Dziki wschód
Zarejestrowany: 2017-02-23
Posty: 34
mieszkam w: Krasnystaw
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: Fortschritt zt323a, Ursus c330m

Re: Przedni Napęd Problem

Dzięki koledzy za szybką odpowiedz pozprawdzam wszystko i dam znać.

Offline

 

#426 2018-03-23 22:15:29

MAREKPE
Administrator
Skąd: Kłodzko - Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2008-08-15
Posty: 5456
mieszkam w:
Typ kombajnu: E512, K 454
Typ ciągnika: Ford Transit 2,5Di x2 FORTSCHRITT ZT 325A, ZETOR 4011 i 8011 URSUS C- 330M

Re: Przedni Napęd Problem

Jak w przypływie pozytywizmu zalałem przystawkę przedniego Hipolem to zapomniała o złączaniu przedniego napędu. Dopiero jak pogadałem z przedostatnim pozostałym przy życiu mechanikiem POMu, dowiedziałem się, że w układy napędowe i hydrauliczne szedł olej LUX10 i to mi otwarło oczy.


Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko – Ósmy dzień tygodnia

Offline

 

#427 2018-03-24 07:16:53

guczi11
udzielający się
Skąd: Dziki wschód
Zarejestrowany: 2017-02-23
Posty: 34
mieszkam w: Krasnystaw
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: Fortschritt zt323a, Ursus c330m

Re: Przedni Napęd Problem

Dzięki, opcję z olejem napewno też wykorzystam. Po zakupie dolalem trochę bo brakowalo do stanu ale właśnie to byl hipol. pozdrawiam

Offline

 

#428 2018-06-08 20:47:40

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10523
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Przedni Napęd Problem

Przystawka mi się odkręca co jest? Godzina lekkiej pracy i śruby palcami odkręcam.  Wymieniłem podkładki i nic. Dodam że przystawkę mam niecałe 2 lata i muszę przyznać że jak się załączy to słychać ją... Sypie się coś i to jest przyczyną odkręcania? Ciągnąć ciągnie...
Przystawka z 303 wstawiona do 323

Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2018-06-08 20:48:33)

Offline

 

#429 2018-06-08 21:45:01

tomek 323
cool
Skąd: warmińsko-mazurskie
Zarejestrowany: 2014-07-16
Posty: 2676
mieszkam w: Borzynowo NEB
Typ kombajnu: koparka jumz 6m budowlana
Typ ciągnika: Fortschritt ZT 323 Audi A6 C5 2.5 v6

Re: Przedni Napęd Problem

a ona jak ja przykrecasz to ma kołki stabilizujące czy ich tam nie ma ?


+ 12  -0
nr tel.669700681
przy dzwonieniu proszę powiedzieć że z forum fortschritt

Offline

 

#430 2018-06-08 22:09:25

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10523
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Przedni Napęd Problem

Są. Kołki pomagają poskładać i tyle... A się odkręca...

Offline

 

#431 2018-06-08 22:34:38

forszaj303 marek
doktorat z fortschritta
Skąd: zach pom ZKO . gmina polanów
Zarejestrowany: 2014-06-22
Posty: 962
mieszkam w: Wielin
Typ kombajnu: E514 bizon z050
Typ ciągnika: zt323 zt303 mtz 82 ursus 902 c360 c3603p,c355

Re: Przedni Napęd Problem

może gwinty jakby wyrobione?,dałbym jeszcze nowe śruby i na klej i powinno być ok


O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! img/smilies/big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

Offline

 

#432 2018-06-09 05:59:43

gelek79
cool
Zarejestrowany: 2013-08-25
Posty: 1034
mieszkam w: Dwa kroki od Lublina
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT 323A

Re: Przedni Napęd Problem

Ja śruby wymieniłbym na nowe i problem powinien zniknąć, może któreś łożysko jest na wykończeniu i drgania ma


W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" img/smilies/smile

Offline

 

#433 2018-06-09 06:50:44

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 9027
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Przedni Napęd Problem

A wał jest prosty?

Offline

 

#434 2018-06-09 08:18:39

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10523
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Przedni Napęd Problem

Wał? No raczej. Odkręciło się po godzinie pracy na podwórku gdzie Vmax to było 5km/h.
Rozgarniałem ziemie.

Offline

 

#435 2018-06-09 12:05:47

Grzegorz89
cool
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 9027
mieszkam w: Wysokie k.Krasnegostawu
Typ kombajnu: e-512 ,e-512 na części, Claas Dominator105 108maxi
Typ ciągnika: zt 323A c360p zt303 belarus jumz.casemx120, ford tw25

Re: Przedni Napęd Problem

Myślałem że może wał podkrzywiony i zatarty na wieloklinie. Wtedy może przystawką szarpać. U mnie krzywy przyszedł trochę taki jeździ już parę lat, ale nic się nie odkręca. Musi jakaś siła działać na tę przystawkę, że się tak odkręca. tak mi się wydaje.

Offline

 

#436 2018-06-09 21:52:41

Krzysiek
cool
Skąd: Mysligoszcz/Człuchów/pomorskie
Zarejestrowany: 2007-09-02
Posty: 10523
mieszkam w:
Typ kombajnu: fortschritt E 512
Typ ciągnika: fortschritt 323 MF 255

Re: Przedni Napęd Problem

Wywaliłem to ustrojstwo i
Problem powstał u mnie albo u poprzedniego właściciela przystawki.
Więc albo ja albo on nie dokręcił tylnej płyty. Rezultatem tego było to że przy każdej zmianie kierunku jazdy płyta się lekko obracała o około 0,5mm. No i się rozkręcało a otwory zrobiły się lekko jajowate. Rozebrałem wszystko doszczetnie razem z moją poprzednią przystawką i z dwóch robie jedną. Chyba też zamiast tych śrub 12 wleję szpilki. Tata stary mechanik po oblukaniu mojej starej płyty i tej którą wyjąłem stwierdził że wszystko powinno być składane na klej by ten uzupełnił wolną przestrzeń w otworach bo śruba 12 zgrubna ma max 12mm a zazwyczaj ciut mniej a otwory są 14mm.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo