Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#41 2007-12-28 18:25:43

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

ale na tych oznaczonych strzałkami to jest chyba też tylko prawo-lewo


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#42 2007-12-28 19:06:30

pawlon
doktorat z fortschritta
Skąd: podlaskie - ok. sokółki
Zarejestrowany: 2007-06-20
Posty: 408
Typ kombajnu: 512
Typ ciągnika: polak(360), rusak(jumz) i niemiec(303)

Re: Włacznik Przedniego Napędu

postaran sie po weekendzie foto z realu wstawić. te jest mało wyraźne. A u mnie to są zwykłe zawory pneumatyczne i mają trzy położenia tak jak opisałem wcześniej.

Offline

 

#43 2007-12-28 19:45:59

pepe75
doktorat z fortschritta
Skąd: kuj pom
Zarejestrowany: 2007-06-03
Posty: 455
mieszkam w:
Typ kombajnu: z56
Typ ciągnika: c 330 c3603p zt 413 zt303c zt303d waldek tih rs

Re: Włacznik Przedniego Napędu

te zawory maja tylko dwa polozenia -wlacz i wylacz nic wiecej  no chyba ze sa juz dosc rozp...i nie sa to proste zawory bo jak go wylaczysz zawor spuszcza jeszce powietrze z ukladu napedu badz blokady.Do napedu i blokady przymocowane sa tez kabelki po jednej sztuce ktore po wlaczeniu daja mase do kontrolki jak chcesz sprawdzic kontrolke wystarczy dotknac kabelkiem masy jak ktonie ma takiego zaworu sprawnego mozna dostac na zlomach od autobusow co drzwi na powietrze mialy img/smilies/smile

Offline

 

#44 2008-03-14 08:44:33

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2649
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Panowie jest sprawa. 323 mam już kilka sezonów. Jak go zakupiłem to miałem problem z prądami a dokładnie to musiałem posprawdzać styki, poczyścić itp ogólnie poprzeglądać bo nie załączało napędu i blokady. Poczyściłem i jakośc to chodziło. Ale .. no właśnie zawsze jest jakieś ale. Czasem to chodzi a jak mu sie nie chce to nie chodzi. Napędy sprawne bo przód jak nie jest włączony to przy poślizgu przednie koła ciągną. Zresztą blokada też działa bo czasem uda mi się włączyć. Ale do sedna. Wczoraj robiłem orkę i pech chaciał że nie mogłem włączyć blokady a tak by mi się przydała bo było w niektórych miejscach mokro. Wiem na pewno że problem leży z prądami i nie zawsze dochodzą do tych zaworów elektryczno-pneumatycznych.
I tu moje pytanie. Czy mogę poprowadzić wężykami do kabiny i w kabinie założyć 2 zawory mechaniczne które w razie potrzeby będę ręcznie otwierał i zamykał ?? Chodzi mi tylko o napęd i blokadę. Tak wiem mogę się bawić w przeglądanie elektryki ale nie chcę mieć już z tym problemu w momęcie gdy jest mi to potrzebne. Jeśli tak to czy może mi ktoś napisać które przewody odłączyć i poprowadzić do kabiny. Czy jak założe zawór to jak puszczę na nim powietrze to napęd czy blokada powinna się załączyć a jak zmknę to powinno sie porozłączać ?? No i czy ogólnie dobrze myśle ?? Do zaworów podłączył bym kontrolki i gra gitara. Co prawda cofam się z techniką do 303 ale wg mnie będzie to niezawodne.
Co o tym sądzicie ??


gg 5118068

Offline

 

#45 2008-03-14 13:12:54

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9570
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Włacznik Przedniego Napędu

tak jak pepe pisał post wyzej potrzebujesz taki zawór który pusci ci powietrze na blokade lub przedni naped  ale jak go wyłaczysz to musi zamknac dopływ powietrza a wypuscic na zewnatrz te powietrze co zostało podane do siłownika załanczajacego blokade czy naped  moim zdaniem takie rozwiazanie jest najmniej skomplikowane i chyba niezawodne img/smilies/smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#46 2008-03-14 13:35:58

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2649
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

czyli potrzebuje zaworu który podczas otwarcia (ręcznie) zasili układ i załączy blokadę a następnie podczas zamknięcia zaworu zamknie dopływ powietrza a jednocześnie spuści powietrze z napędu tym samym rozłączając napęd. Tylko czy gdzieś na składnicy lub w jakimś sklepie kupie taki NOWY ??
To tak z grubsza wiem jaki zawór ale jeszcze pozostaje który przewód z kąd odłączyć ?? Chyba najprostszym sposobem będzie ściągnąć tylne koło i przejżeć przewody który gdzie idzie i przerabiać.
Jeśli coś źle rozumuje to mnie poprawcie żebym jakiejś gafy nie popełnił. Zanim zabiorę się za to to jeszcze kilka dni minie więc każde rady są pomocne.


gg 5118068

Offline

 

#47 2008-03-14 15:03:18

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Proponuję jak wcześniej napisałeś cofnąć się do 303 img/smilies/smile i kupić oryginalne zaworki od tego modelu. Co za różnica czym włącza się napęd i blokady?Czu klawiszem elektrycznym czy pneumatycznym i tak trzeba sięgnąć ręką a w przypadku 303 przynajmniej nie jest to zawodne http://www.elendili.pl/images/smiles/eusa_dance


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#48 2008-03-14 15:28:46

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2649
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

jeśli juz mowa o tych od 303 to czy wystarczą same zawory (te które są w kabinie) czy jeszcze coś do tego ?? nie mam pojęcia jakieś przejścia, trójniki czy coś innego może gdzieś po drodze na przewodach jest ??


gg 5118068

Offline

 

#49 2008-03-14 17:48:04

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9570
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Włacznik Przedniego Napędu

niemusisz sciagac tylnego koła szkoda roboty  lepiej wlez pod ciagnik i pomiedzy tylnym kolem a rama jest tyle miejsca ze spoojnie na siedzaco sobie bedziesz odkrecał wezyki od blokady mostów to bedzie do elektrozaworu szedł trujnik  wiec go odkrecisz i przykrecisz do zaworu recznego img/smilies/big_smile a do załanczania bedzie  szedl  chyba jakis nad skrzynia biegów wiec tez powinnes go zobaczyc    przerabiałem to wle ja porobiłem te elektrozawory w moim przypadku prad dochodził ale elektrozawór spał img/smilies/big_smile wiec rozebrałem przeczysciłem przesmarowałem i chodza wszystkie


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#50 2008-03-14 20:32:22

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

jeśli juz mowa o tych od 303 to czy wystarczą same zawory (te które są w kabinie) czy jeszcze coś do tego ??

wystarczą 303 to prosta maszyna


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#51 2008-03-14 21:20:51

marek514
bardzo aktywny
Zarejestrowany: 2008-01-14
Posty: 155

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Ja bym ci doradził abyś sprzedał 323 i kupił 303 będziesz miał już przerobione zawory i kasa ci zostanie.
Mam jeszcze inne rozwiązanie,ja ci dam swoje z 303 a ty mi swoje z 323.

Offline

 

#52 2008-03-16 15:56:18

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2649
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

marek514 napisał(a):

Ja bym ci doradził abyś sprzedał 323 i kupił 303 będziesz miał już przerobione zawory i kasa ci zostanie.
Mam jeszcze inne rozwiązanie,ja ci dam swoje z 303 a ty mi swoje z 323.

hehe marek514 nic z tego - jak na razie nie zamienię mojej maszynki. A już na pewno na 303 - mimo że to ta sama rodzina, ta sama technika ale jednak komfort pracy jest o niebo lepszy.
W tygodniu zapowiadają opady więc powinienem coś pogrzebać i dam znać jak mi idzie.


gg 5118068

Offline

 

#53 2008-04-05 15:18:31

kuba875
aktywny
Skąd: Okolice Łowicza
Zarejestrowany: 2006-11-24
Posty: 75

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Kolego to jest bardzo łatwo napraić i zrobić tak ze bedzie chodziło jak w zegareczku.

PS. Co do ciśnienia u mnie napędy zaskakuja już przy ciśnieniu 2 atmosfer.

Offline

 

#54 2008-04-06 22:29:34

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Zaskakują już przy 1 atmosferze, ale żeby trzymały pod obciążeniem, to musi być przynajmniej 4 atm.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#55 2008-04-07 09:10:08

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2649
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

kuba875 napisał(a):

Kolego to jest bardzo łatwo napraić i zrobić tak ze bedzie chodziło jak w zegareczku.

No to słucham img/smilies/smile krok po kroku img/smilies/smile


gg 5118068

Offline

 

#56 2010-02-21 11:06:35

Kinga1992
początkujący
Zarejestrowany: 2010-02-21
Posty: 1

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Hej! Czy mógłby mi ktoś pomóc???

Offline

 

#57 2010-02-21 12:13:42

Bombay
doktorat z fortschritta
Skąd: Suchlica Zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2008-05-03
Posty: 511
mieszkam w: Szczecin
Typ kombajnu: E-514
Typ ciągnika: ZT 323-A ZT 300 U 4011

Re: Włacznik Przedniego Napędu

hehe ciekawe w czym ?img/smilies/smile

Offline

 

#58 2010-02-21 12:14:38

michu23
cool
Zarejestrowany: 2010-01-25
Posty: 1048
mieszkam w: Pila
Typ kombajnu: e 514
Typ ciągnika: zt303.zt323x2 mf 255 mtz82 c360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

a co cie boli kinga1992?


Fortschritt zt 423 a razy 2

Offline

 

#59 2010-02-22 08:16:00

Fenol
cool
Skąd: Konin
Zarejestrowany: 2007-06-08
Posty: 3746
mieszkam w: Czarnej Dupie
Typ kombajnu: niestety Bizon Z056
Typ ciągnika: ZT323, 385

Re: Włacznik Przedniego Napędu

lepiej nie wiedzieć img/smilies/tongue


Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

Offline

 

#60 2010-02-22 09:18:51

PiotrK
cool
Skąd: Woj. kuj.-pom. - Grudziądz
Zarejestrowany: 2007-04-26
Posty: 2707
Serwis

Re: Włacznik Przedniego Napędu

My zawsze pomagamy... img/smilies/wink


www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp img/smilies/smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo