Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#1 2006-12-22 23:46:38

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Włacznik Przedniego Napędu

a Ja mam pytanie.. gdzie sie znajduje ten włacznik 4x4.. do czego jest podpiety ten z deski rozdzielczej ? Bo u mnie caly czas ciagnie przód... a wylacznik na desce roz. bo jest cos pozmieniany i ogolnie nie chodzi... img/smilies/hmm  poprzedni wlasciciel caly czas jezdzil z napedem 4x4  img/smilies/sterb026


gg 2215972

Offline

 

#2 2006-12-23 00:21:48

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Nie możliwe jest, aby cały czas mógł być włączony 4x4, bo to przecierz włącza siłownik pneumatyczny na powietrze, a jeśli silnik nie pracuje, to powietrze nie ma ciśnienia, bo i tak gdzieś sobie wyleci, więc zaraz po odpaleniu przód nie powinien ciągnąć, jeśli była by to wina tylko włącznika, ale może być też tak, że to wina sprzęgła załączającego 4x4, poprostu zblokowało sie na amen. Sprubuj włączyć najszybszy wsteczny bieg i szarpnąc do tyłu, powinno sie odblokować, a jeśli nie to jedż na wstecznym i naduś hamulec, ale tak, żeby przednie koła aż sie pociągnęły.
A co do wyłącznika na desce, to on zasila przekaźnik elektropneumatyczny pod kabiną po lewej stronie, tak prawie nad butlą, są tam cztery przekaźniki i jeden z nich jest od 4x4, a który to jest, to dojdziesz po wężykach doprowadzających ciśnienie do poszczególnych elementów.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#3 2006-12-27 12:45:14

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Włacznik Przedniego Napędu

W instrukcji od 323 wyczytałem coś ciekawego i muszę się z wami podzielic .  ,,przedni napęd posiada tzw. wolne koło i załącza się w momencie poślizgu kół tylnych a przełącznik na desce służy do ryglowania napędu i zaleca się używac podczas jazdy do tyłu gdy potrzebny jest przedni napęd. Nie zaleca się pracowac w polu na zaryglowanym napędzie" chyba rozbiorę skrzynię bo u mnie bez rygla to ni h........a nie ciągnie przód .Czy komuś to działa?

Offline

 

#4 2006-12-27 12:57:57

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Wiesz co zawsze mi się wydawało że w moim 303 przy orce nawet jak miałem wyłaczony przód   jedno koło i tak ciagnie


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#5 2006-12-27 17:27:08

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Włacznik Przedniego Napędu

a czy jet taka mozliwosc ze przedni naped ciagnie do przodu a do tylu nie bo u mnie tak jest i nie wiem czy mam cos popsute czy to tak juz jest


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#6 2006-12-27 17:28:02

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Miras1232 napisał(a):

W instrukcji od 323 wyczytałem coś ciekawego i muszę się z wami podzielic .  ,,przedni napęd posiada tzw. wolne koło i załącza się w momencie poślizgu kół tylnych a przełącznik na desce służy do ryglowania napędu i zaleca się używac podczas jazdy do tyłu gdy potrzebny jest przedni napęd. Nie zaleca się pracowac w polu na zaryglowanym napędzie" chyba rozbiorę skrzynię bo u mnie bez rygla to ni h........a nie ciągnie przód .Czy komuś to działa?

Zauważyłem to, kiedy ciągnąłem dwie przyczepy polną drogą pod górę  w połowie drogi zaczął się kopać przednie koła się kręciły ciągnik stał a napędu nie włączałem. Widocznie u mnie to działa img/smilies/big_smile

Offline

 

#7 2006-12-27 18:31:37

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

karlos napisał(a):

a czy jet taka mozliwosc ze przedni naped ciagnie do przodu a do tylu nie bo u mnie tak jest i nie wiem czy mam cos popsute czy to tak juz jest

Nie jest to możliwe


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#8 2006-12-27 18:31:39

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Włacznik Przedniego Napędu

karlos napisał(a):

a czy jet taka mozliwosc ze przedni naped ciagnie do przodu a do tylu nie bo u mnie tak jest i nie wiem czy mam cos popsute czy to tak juz jest

No właśnie w instr. obsł. tak pisze , że rygluje się napęd klawiszem podczas jazdy do tyłu bo wtedy sprzęgło kierunkowe nie załącza samoczynnie. Masz w pełni sprawny napęd.

Offline

 

#9 2006-12-27 18:33:50

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Ale jemu chyba nie ciągnie przy załączonym


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#10 2006-12-27 19:08:02

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Włacznik Przedniego Napędu

jeszcze tego dokladnie nie sprawdzilem ale kiedy gostek wjezdzal na lawete tylem to nie dal rady i musial wjechac przodem img/smilies/sad ale moze nie wlaczyl napedu img/smilies/hmm a do przodu dziala bo sprawdzalem img/smilies/big_smile ale zawsze wlaczalem a jak pokazywalem zonie jak fajnie kopie t zlamalem grusze img/smilies/1087 ale bylo widac ze zamielil:beer:


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#11 2006-12-27 22:46:58

zorak
cool
Skąd: dolnośląskie Świerzawa
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 2647
mieszkam w:
Typ kombajnu: E514
Typ ciągnika: Forterra 110, Farmtrac 675DT, c-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Miras1232 napisał(a):

,,przedni napęd posiada tzw. wolne koło i załącza się w momencie poślizgu kół tylnych a przełącznik na desce służy do ryglowania napędu i zaleca się używac podczas jazdy do tyłu gdy potrzebny jest przedni napęd. Nie zaleca się pracowac w polu na zaryglowanym napędzie" chyba rozbiorę skrzynię bo u mnie bez rygla to ni h........a nie ciągnie przód .Czy komuś to działa?

u mnie dokładnie tak działa. Jak robię np. orkę i tylne koła dostaną dużego poślizgu to zaczyna ciągnąć przód ale ciągnie raz jedno koło raz drugie ale za to nie ciągnie na wstecznym  biegu - trzeba załączyć przyciskiem i dopiero na wstecznym ciągnie przód. Poza tym jeszcze w polu nie robiłem z załączonym przodem ani z blokadą - wystarcza w zupełności jak przód mi pociągnie podczas poślizgu tylnych kół.


gg 5118068

Offline

 

#12 2006-12-27 22:58:13

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Włacznik Przedniego Napędu

a moze ten gosciu co od niego kupilem to mu sie zdawalo tylko ze jedzil z napedem przednim bo u niego takie zajefajne blocko bylo na podworku ze jak cos ciagal to pewno myslal ze ciagnie przod caly czas jak tylnie kola sie slizgaly a naped moze sie zalanczal tak Jak piszecie.. hmm musze podjechac pod jakies drzewko i to sprawdzic img/smilies/smile


gg 2215972

Offline

 

#13 2006-12-29 01:56:51

DanDom
aktywny
Skąd: MAZOWSZE
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 70

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Konstrukcja "wolnego koła" uniemożliwia działanie przedniego napedu podczas jazdy do tyłu w której uślizguja sie koła tylnie.Dopiero po zablokowaniu "wolnego koła" (włączeniu przedniego napedu) mozliwe jest jego działanie w wyżej opisanym momencie.
Natomiast jesli chcemy aby kazde koło tak samo ciagneło wtedy trzeba zblokowac dyferencjał kolejnym przyciskiem(pierwszy z prawej serii przycisków)  na desce rozdzielczej.

Offline

 

#14 2006-12-30 13:19:57

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Włacznik Przedniego Napędu

no i sprawdzilem do przodu kopie z wlaczonym i wylaczonym przyciskiem a do tylu ni chu chu img/smilies/sad wiec cos jest spier powiedzcie co jak to sprawdzic i naprawic


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#15 2006-12-31 01:50:05

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Włacznik Przedniego Napędu

A miałeś odpowiednie ciśnienie w pneumatyce?, jak będzie za niskie, to podczas jazdy w tył z włączonym przodem potrafi sie rozłączyć sam, w przód pociągnie, ale w tył już nie będzie ciągnął.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#16 2006-12-31 10:50:31

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Włacznik Przedniego Napędu

chyba tak nic nie wskazywalo aby bylo inaczej (wskaznik to inna spiewka) zawor psyka wiec jest chyba ok a czy jest od tego jakis bezpiecznik elektr bo ostatno troszke tam grzebalem i noze cos sie zjaralo lub rozlaczylo


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

#17 2006-12-31 11:42:06

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Do przodu mógł ci ciągnąc i bez blokady (włączając i wyłączając musi byc słychac psztyknięcie powietrza )więc morze to wina elektryki lub jak pisze Tata zbyt niskiego ciśnienia bo jakoś tródno mi uwierzyc żeby to była wina samych wałków (jeśli ciągnie do przodu musi i do tyłu chyba ,że ryglowanie napędu nie działa)sprawdż może ta blokada jest wylamana i mimo włączenia nie zakleszcza sprzęgła kierunkowego.

Offline

 

#18 2006-12-31 13:26:32

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Włacznik Przedniego Napędu

Zawór może sobie psykać, ale czy wskaźnik ciśnienia ci działa?, bo zawór może być walnięty i psykać już przy 2-3 atm, u mnie przy 4 atm na wstecznym przedni sie rozłączy przy większym obciążeniu, dlatego ustawiłem zawór na ponad 6 atm i teraz mam spokój.


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#19 2006-12-31 13:47:11

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Włacznik Przedniego Napędu

U mnie też jest na 6 atm. i dziala OK . Musisz postarac się o jakiś wskażnik.

Offline

 

#20 2006-12-31 14:14:21

karlos
cool
Zarejestrowany: 2006-11-28
Posty: 1327
Typ kombajnu: kosa lub sasiad
Typ ciągnika: fortschritt 323a

Re: Włacznik Przedniego Napędu

nie wiem czy wskaznik mam dobry ale chyba tak bo sie rusza ale czesto jest na czerwonym


[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo