Ogłoszenie

Dział "zrób to sam" oraz "literaturai instrukcje" dostępny jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników tak więc zapraszam do rejestracji

Każdy nowy użytkownik proszony jest o wysłanie do mnie prywatnej wiadomości lub e-maila w celu odblokowania niektórych funkcji m.in. tworzenie nowych wątków!!! pozdro piotrfire :)

#21 2007-01-10 21:51:11

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Zaczepy

RadekZly napisał(a):

Ten tez był fabrycznie zalożony ale poprzedniemu wlascicielowi przeszkadzal w czyms tam i go zdjął. A ta lineczke do odbezpieczania to jest taka zwyczaja ktora mozna kupic w sklepie czy ma jakies uchwyty ? I z kabiny normalnie Ją się pociąga ręką czy jest jakaś wajcha ? A na zdjeciu 1 nieskojarzylem... tez mam ten regulator . Czyli brakuje mi tylko tej lineczki do kabiny ?

To cienka stalowa lineczka która wychodzi w kabinie( z tyłu przez otwór mósisz przełożyc nasunąc kawalek wężyka i skręcic końcówkę-tak żebyś miał uchwyt do pociągnięcia). Podnosisz podnośnik na max. tak żeby lina uniosła lekko zabezpieczony zaczep(po to ten regulator liny) następnie ciągniesz za lineczke (odciągasz zamek) i opuszczasz podnośnik razem z odbezpieczonym hakiem.

Offline

 

#22 2007-02-04 18:47:44

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Zaczepy

Mam pytanie dotyczące dolnego zaczepu chodzi mi o to czy są w forsztajach takie zaczepy na bolec zakładane na hak coś takiego jak w M.F. Chodzi mi o to, bo do haku nie podczepię rolki a jeśli otwór w prasie byłby nawet odpowiedniej wielkości to z uwagi na niewielką odległość haka od ciągnika będzie problem ze skrętem i wałkiem

Offline

 

#23 2007-02-04 19:09:52

tatamarty.323a
cool
Skąd: Biezdrowo, Wielkopolska
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 2126
Typ kombajnu: E 512, PŁUG B200/5
Typ ciągnika: ZT 323 A, 4011, T-25A, peugeot 205 1.9D

Re: Zaczepy

Możesz założyć belke zaczepową np od 385, na listwy podnośnika w te specjalne uszy u góry listew, ja tak zaczepiam np rozrzutnik obornika, czy orkan, tylko trzeba przy tym zmienic ustawienie podnośnika, max w dół, aby wałek przekaźnikowy nie chaczył o belke, jest to równierz korzystne, bo maszyna jest dalej od ciągnika i nie ma problemów z nawracaniem


tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

Offline

 

#24 2007-02-04 19:33:03

MariuszP
The best
Skąd: Lubelskie
Zarejestrowany: 2006-12-10
Posty: 276
mieszkam w:
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: ZT-303D zt 323

Re: Zaczepy

Dzięki TATO super pomysł nie pomyślałem o tym  img/smilies/trink39

Offline

 

#25 2007-02-20 19:06:20

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Zaczepy

Dzis patrzylem zamontowac ten dolny zaczep i tam jest potrzebnych 10 śrub. Tylko teraz tak- niby pasuja sruby na klucz 19 z grubszym gwintem i niby jakos sie wkrecają. Czy wie ktos czy taki powinien byc ten gwint? W katalogu jest napisane tylko ze sruba 12x 30.


gg 2215972

Offline

 

#26 2007-02-20 20:06:49

Piotrfire
Administrator
Skąd: dolnośląskie Mietków
Zarejestrowany: 2006-11-12
Posty: 4292
mieszkam w: Proszkowice
Typ kombajnu:
Typ ciągnika:

Re: Zaczepy

Jeżeli jest napisane ze  śruby 12x30 tzn że  mają byc standartowe czyli dla 12 skok 1,75 gdyby były inne podany byłby skok gwintu np 1,5 albo 1,25


Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

Offline

 

#27 2007-06-01 17:30:55

Maryush
doktorat z fortschritta
Skąd: lubelskie
Zarejestrowany: 2007-03-23
Posty: 670
mieszkam w: LRY
Typ kombajnu: aktualnie brak :( /były:Dronningborg D7000, 514, 524
Typ ciągnika: Zetor 7211, Ciapek, Renault 110.54 (był ZT-323a)

Re: Zaczepy

Dzięki wam dziś zrobiłem sobie linki do tego zaczepu. Nie było żadnej, ani tej do ramion podnośnika, ani tej do odbezpieczania z kabiny! a tak teraz zaczep działa jak należy:) dzięki! img/smilies/wink


There is no soul, no soul could ever make me it's own...

Offline

 

#28 2008-01-15 21:34:06

Piotr_P
udzielający się
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Zarejestrowany: 2008-01-13
Posty: 20
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323A

Re: Zaczepy

Czy wszyscy odbezpieczacie hitch ciągnąc za linkę tylko ręką, czy macie dorobione jakieś dźwignie. Pytam, bo u mnie jak ktoś na zewnątrz nie popycha łapek, to nie ma szans, żeby je odbezpieczyc z kabiny. Może wrzuciłby ktoś zdjęcia którędy dokładnie, przy zaczepie, jest poprowadzona ta linka.


http://images32.fotosik.pl/106/c47137b2bcc4b9c9m.jpg

Offline

 

#29 2008-01-16 08:22:27

Miras1232
doktorat z fortschritta
Skąd: Kuj-pom
Zarejestrowany: 2006-11-14
Posty: 897
Typ kombajnu: BIZON
Typ ciągnika: ZT 323 A

Re: Zaczepy

Spróbuj przesmarować ten mechanizm i odbezpieczaj zawsze na max. podniesieniu podnośnika . Sprawdż czy masz tak wyregulowana linę podnoszącą dolny zaczep , że odciąża cały mechanizm (może masz ją za długą i nie dasz rady lekko wypiąć łapek )

Offline

 

#30 2008-03-11 21:52:44

Fujitsu97
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2008-02-24
Posty: 614
mieszkam w: Świętokrzyskie
Typ kombajnu: Fortschritt E514 Siewnik Nordstein CLP300,pług PHX, talerzówka BDT
Typ ciągnika: C360, MF 2685

Re: Zaczepy

Czy mógłby ktoś mi opisać gdzie jest podpina ta cienka linka od dolnego zaczepu bo jak kupiłem go to była już urwana i nie wiem gdzie podłonczyć ją najlepiej jak by ktoś wrzucił jakieś fotki i opisał co i jak

Offline

 

#31 2008-05-07 17:48:43

misiek
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2007-07-28
Posty: 919
Typ kombajnu: kiedyś E-512, teraz sąsiad
Typ ciągnika: c-335(w. eksportowa), białoruś JUMZ,ZT 323A

Re: Zaczepy

Mam taką proźbe. Czy mógłby ktoś porobić dokładne zdjęcia mocowania linki od hitch'a? <mocowanie te dolne nie na ramieniach>

Offline

 

#32 2008-09-15 23:15:38

RadekZly
doktorat z fortschritta
Zarejestrowany: 2006-11-13
Posty: 428
mieszkam w: Łódzkie
Typ kombajnu: T-188
Typ ciągnika: ZT 323 A 90', 2xC-330, C-360

Re: Zaczepy

Po ostatniej orce zagladam do tylu a sruba widoczna na zdjeciu wyszla ze swojego miejsca i byla obok. a gwint sie chyba troche rozwalil bo nie mozna tego wkrecic spowrotem. Jakieś sugestie ?
http://images40.fotosik.pl/11/5b2c6094bcfeff74m.jpg


gg 2215972

Offline

 

#33 2008-09-16 15:52:41

sławek 42
Moderator
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2007-11-21
Posty: 3061
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323

Re: Zaczepy

Spawarka.

Offline

 

#34 2008-09-16 18:39:01

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9570
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Zaczepy

a do czego to wogule sluzy co przedstawia na rysunku radek ?? bo niezabardzo wiem


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#35 2008-09-16 20:59:22

sławek 42
Moderator
Skąd: łódzkie
Zarejestrowany: 2007-11-21
Posty: 3061
Typ kombajnu:
Typ ciągnika: 323

Re: Zaczepy

Wg. mnie do niczego, ale jest i powinno tam zostać. Po umiejscowieniu i wyglądzie, to jakieś amortyzatory mechaniczne.

Offline

 

#36 2008-10-26 20:18:24

dziobak
udzielający się
Zarejestrowany: 2008-10-26
Posty: 10

Re: Zaczepy

Z drugiej strony jest sprężyna z nakrętką.Cały mechanizm odbiera impulsy obciążenia i zapomocą dzwigni kieruje do rozdzielacza-przy włączonej regulacji siłowej

Offline

 

#37 2008-10-27 14:57:12

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9570
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Zaczepy

za pomoca dzwigni ale jakiej dzwigni umnie od tego nic nie wychodzi   opisz dokładniej zasade działanie tego czegoś img/smilies/big_smile


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#38 2008-10-27 16:56:27

Dario
cool
Skąd: Ciemnogród Polską zwany
Zarejestrowany: 2008-07-16
Posty: 2558
mieszkam w: jaskini
Typ kombajnu: kolega
Typ ciągnika: zt 303

Re: Zaczepy

W wersji obrazkowej tak to działa
http://images30.fotosik.pl/288/1c455737acf631ddm.jpg http://images36.fotosik.pl/24/ea4347b4d2a5ba52m.jpg

Zapomniałem o dalszej części opisu, a ta wajcha służy do regulacji głębokości, w niektórych ciągnikach można znaleźć cienką stalową linkę, która jest podpięta do ramienia obok tej wajchy , a drugim końcem do takich płóz jakby z sanek, które mają po ziemi się telepać img/smilies/wink

Ostatnio edytowany przez Dario (2008-10-27 18:49:10)

Offline

 

#39 2008-10-27 17:58:49

wojtas
Moderator
Skąd: dolnośląskie Bartoszówek
Zarejestrowany: 2007-09-08
Posty: 9570
mieszkam w: Domu
Typ kombajnu: Claas dominator 98sl
Typ ciągnika: , ,C-330, CASE MX110

Re: Zaczepy

z tego wszystkiego to umnie niema tego ciegna pionowo w duł do tych sprezyn pozatym wszystko mam i niemam dzwigni 1  od czego ona jest umnie jest złamana i niewiem czy warto to uruchomic


Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... img/smilies/smile

Offline

 

#40 2008-10-27 21:44:47

dziobak
udzielający się
Zarejestrowany: 2008-10-26
Posty: 10

Re: Zaczepy

Dzwignia1 służy do ustawiania głębokośći np pługa-w tył głębiej w przód płycej.Ustawiasz ją na wybranym poziomie,a pług podnosisz i opuszczasz normalnie.Po opuszczeniu sam ustawi się na wybranej głębokośći.Co do regulacji siłowej to nie ma sensu się w to bawić.Na rozdzielaczu jest pokrętło na długiej dzwigni-ustawiamy pół obrotu w lewo lub w prawo,wtedy mamy regulację pływającą(pług opada do wybranego momentu)lub pozycyjną(ramiona reagują jednocześnie z dzwignią).Jeżeli ciągnik pracuje np w agregacie to ustawiamy na pływ i dzwignia1 max do tył.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo